De soorten raambekleding op een rijtje

Wanneer de lente begint en de dagen langer worden, durven we stilaan te dromen van zonnige dagen. Misschien bent u vanuit dit idee alvast op zoek naar de perfecte raamdecoratie voor bij u thuis of op kantoor.

Er zijn talloze soorten raambekleding beschikbaar met elk hun eigen eigenschappen, maar wij helpen u graag om het overzicht te bewaren.

Het belang van raambekleding

De kracht van raambekleding wordt vaak onderschat. Het is juist dat subtiele detail dat karakter toevoegt aan uw huis en het transformeert tot een echt thuis. Maar raambekleding heeft niet alleen een decoratieve meerwaarde. Op stralende zomerdagen speelt raamdecoratie een cruciale rol bij het reguleren van natuurlijk licht. Dit draagt bij aan het creëren van de juiste sfeer en helderheid op elk moment. Tegelijkertijd kan u de temperatuur van de ruimte mee onder controle houden. Bovendien helpt raambekleding bij het behoud van privacy door de inkijk van buitenaf te verminderen. Kortom, raambekleding biedt tal van voordelen die niet over het hoofd gezien mogen worden.

De soorten raambekleding op een rijtje

Zoals hierboven al kort geschetst, zijn er tal van soorten raambekleding beschikbaar. Voor elke interieurstijl en type raam is er een geschikte oplossing te vinden. We zetten ze hier op een rijtje:

(Duo) rolgordijnen

Rolgordijnen zijn één van de meest populaire soorten raambekleding door hun eenvoud en veelzijdigheid. Ze zijn gemaakt van een stuk stof dat opgerold kan worden om het raam te bedekken. Naargelang de keuze in kleuren, materialen en stofdiktes kunnen rolgordijnen voor heel wat doeleinden en kamers ingezet worden. Ook dakramen kunnen worden voorzien van rolgordijnen.

In dezelfde familie bestaan er ook duo rolgordijnen. Deze rolgordijnen bestaan uit twee delen stof die naast elkaar bewegen. Één deel is ontworpen om licht tegen te houden, terwijl het andere deel transparant is. Op die manier kan u gemakkelijk tussen weinig en veel zonlicht en inkijk schakelen gedurende de dag. Deze soort raambekleding is tegenwoordig heel populair.

Horizontale jaloezieën

Een andere tijdloze en veelzijdige soort raamdecoratie zijn jaloezieën. Jaloezieën bestaan uit horizontale stroken materiaal die aan elkaar worden bevestigd. Door deze stroken te kantelen of omhoog te trekken, kunt u de hoeveelheid lichtinval en privacy naar wens aanpassen. Afhankelijk van het gekozen materiaal en de kleur kunt u een specifieke sfeer in uw kamer creëren. Populaire materiaalkeuzes zijn hout, pvc en aluminium.

Verticale lamellen

Lamellen werken op dezelfde manier als jaloezieën, alleen zijn de stroken verticaal geplaatst. Om die reden worden ze ook weleens verticale jaloezieën genoemd. Net zoals traditionele gordijnen hangen lamellen aan een rail en kunnen ze horizontaal worden geopend en gesloten. Het is echter mogelijk om de panelen te draaien, waardoor u kunt variëren met de hoeveelheid lichtinval.

Plisségordijnen

Plisségordijnen bestaan verder uit een geplooide stof die een harmonica-effect creëert. U kan ze strak opvouwen of helemaal uitvouwen om met licht en privacy te spelen. Er bestaan doorgaans twee systemen: top-down plissés, deze openen en sluiten van boven naar beneden, of top-down/bottom-up, deze openen en sluiten van boven naar beneden, maar ook andersom. Naast de bekende plisségordijnen zijn er ook dubbele plisségordijnen, ook wel honingraatplisségordijnen genoemd. Deze bestaan uit twee lagen stof die worden gevouwen en aan elkaar worden gehecht. Hierdoor lijkt de structuur van het plisségordijn op die van honingraten. De bevestigingen creëren kleine luchtkamers die isolerend werken.

Praktische overwegingen: waarop let u best bij het kiezen van raambekleding?

Nu u weet welke opties er bestaan, komt het erop aan de juiste keuze te maken voor uw specifieke situatie. Bij het kiezen van de soort raambekleding zijn er verschillende praktische overwegingen waarmee u best rekening houdt:

  • Ten eerste is het belangrijk om te bedenken voor welke kamer u raambekleding nodig heeft en welke functies deze kamer heeft.
    • Voor een slaapkamer wilt u bijvoorbeeld misschien raambekleding die de kamer volledig verduistert voor een goede nachtrust.
    • Voor een woonkamer daarentegen wilt u net opties die de lichtinval reguleren en privacy bieden zonder de kamer te donker te maken.
  • Een andere belangrijke overweging is of u bereid bent om te boren om de raambekleding te installeren. Sommige soorten raamdecoratie, zoals gordijnen of vouwgordijnen, vereisen boren in de muren om ze stevig aan het raamkozijn te bevestigen.

Heeft u vragen over deze soorten raamdecoratie of wenst u graag extra informatie? Neem gerust contact met ons op, raadpleeg onze gids of kom eens een kijkje nemen in onze showroom op afspraak. We helpen u graag verder.